– persbericht Defensie –
Op 29 september vonden op Cyprus de demonstratievuren van het LYNKEUS-project plaats. Dit project maakt deel uit van de eerste golf van het EDIDP (European Defence Industry Development Programme – Ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie-industrie).
Deze demonstratie bestond uit het bevuren met grond-tot-grond antitankmissiles van twee doelen buiten het directe zicht en dit op een afstand tussen 2.500 en 3.000 m. Hierbij werd zowel de “autonome methode” (de doelsverwervingsdrone werd bediend door een operator in het afvurende voertuig) als in “collaboratieve methode” (de drone werd bediend door een operator in een ander voertuig). Deze vuren waren succesvol.
Het LYNKEUS-project is een samenwerking van elf industriëlen, gecoördineerd door MBDA en wordt ondersteund door drie landen: Frankrijk, België en Cyprus. De industriëlen zijn:
• MBDA France, NOVADEM en SAFRAN Electronics & Defense voor Frankrijk;
• Het Cyprus Institute, ADDITES en SIGNALGENERIX LIMITED voor Cyprus;
• FN Herstal, John Cockerill Defensie, XENICS, THALES België en de Koninklijke Militaire School voor België.
Het doel van het project is om het afvuren van een antitankmissile (in dit geval MBDA’s MMP, Missile Moyenne Portée) buiten het directe zicht van de schutter mogelijk te maken met behulp van een doelverwervingsdrone (geleverd in het kader van het project door NOVADEM). Deze drone kan worden gelanceerd vanuit het voertuig dat is uitgerust met de missiles of vanuit een ander voertuig (beide configuraties werden tijdens demonstratievuren gevalideerd).
Dit BLOS-vuurvermogen (Beyond Line Of Sight) vertegenwoordigt een grote vooruitgang in het gevecht te land, en meer bepaald in het “collaboratieve gevecht”, aangezien het een voertuig, of zelfs een geallieerde eenheid, in staat stelt om een missile naar een doel te leiden dat onzichtbaar is voor de schutter. En dit alles terwijl de schutter beter beschermd is omwille van een verminderde blootstelling aan direct vijandelijk vuur.
LYNKEUS zal worden uitgebreid met het MARSEUS-project, geselecteerd voor EDF 2021 (European Defense Funds – Europees Defensiefonds), dat EDIDP opvolgde in 2021). MARSEUS van zijn kant zal het mogelijk maken om de bijbehorende opleidingsmiddelen in plaats te stellen, deze te integreren in een slagveldbeheersysteem en eveneens aan te passen aan een missilesysteem voor langere afstanden. In nauwe samenwerking met de Franse, Belgische, Cypriotische en nu ook Zweedse strijdkrachten, wil MARSEUS, profiterend van de prestaties van LYNKEUS, een Europees operationeel concept consolideren rond het vermogen van missiles in het gevecht.