– ZATERDAG 1 EN ZONDAG 2 OKTOBER 2022
– MARINEBASIS ZEEBRUGGE
– foto’s © Georges Janssens – video

vlnr vooraan: Admiraal Jan De Beurme, Commandant LzZ Olivier Vogels, Minister Ludivine Dedonder, Burgemeester Dirk De fauw tijdens de rondleiding.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder en de Burgemeester van Brugge Dirk De fauw bezochten al de Marinebasis van Zeebrugge, waar ze tekst en uitleg kregen uit eerste hand van Admiraal Jan De Beurme over het Navy TECHNOFest 2022 van de Marine 1 en 2 oktober 2022.

DRONES

De Marine organiseert het Navy TECHNOFest in het kader van Open Bedrijvendag, en wil op die manier aan jongeren en geïnteresseerden tonen wat de Belgische Marine vandaag en morgen te bieden heeft op vlak van technologie en jobs.

Er worden onder meer droneraces georganiseerd – in de toekomst zal de marine immers over heel wat drones beschikken, maar ook initiaties gevechtszwemmen en kennismaking met andere militaire beroepen staan op de agenda.

In de grote sporthal werd een heus circuit uitgebouwd voor races met drones…

TECHNO

Het is niet de eerste keer dat de Marine naar buiten treedt door haar basis in Zeebrugge om te bouwen tot een festivalterrein. De editie “Navy TECHNOFest 2022” moet dan ook bewijzen dat onze Marine heel wat in de mars heeft.

De Marinebasis Zeebruuge zou een centrale hub moeten worden voor drone technologie en ontwikkeling. En hieraan wordt de samenwerking voorgesteld van dronefabrikanten en -opleidingsinstanties, hogescholen en universiteiten, en heel wat aanverwante bedrijven.

Deze derde editie zal dan ook de meest moderne en nieuwe technologieën tonen voor wat betreft drones (onderwater-, oppervlakte- en luchtdrones) in het maritieme milieu. Al deze snufjes zullen in de toekomst gebruikt worden aan boord van de vaartuigen die binnenkort in de vaart worden gebracht.

Een onbemande rib van de Navy

FEST

Om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken heeft men gekozen voor sensatie in festivalstijl met concerten, dj’s, demonstraties, dronecompetities en foodtrucks.

De militaire marinebasis is omgetoverd in festivalstijl met verschillende podia.

In de grote scheepsloods staat centraal de mijnenjager Lobelia die in onderhoud is. Rondom heeft men een ‘Techno Village’ uitgebouwd waar verschillende bedrijven en militaire takken hun techniciteiten tentoonstellen.

Een zonnepanelenpark moet ervoor zorgen om de verbruikte energie te bevoorraden. Heel wat interactieve podia zullen de bezoekers de interesse voor onze Marine moeten versterken. Alhoewel het ganse opzet gericht is naar een jong publiek, zal ook iedereen zich hier aan zijn trekken kunnen komen.

We denken uiteraard ook aan onze ecologische voetafdruk en gaan een zonnepanelenpark opzetten om zo een groot deel van onze energiebehoefte duurzaam te genereren. Kortom alles om jullie een onvergetelijke beleving aan te bieden. We gaan deze editie nog meer inzetten op totaalbeleving voor de bezoeker met vele interactieve podia.

Er valt heel wat te beleven

PODIA

De voornaamste podia zijn:
– Techno Village (de enorme scheepsloods)
– The Pitt
– DEMO(n)Ville
– DRONEVillage
– P.O.N.R. (Point Of No Return)

Oefening om een omgedraaid reddingsvlot om te keren

Ook niet vergeten om aandacht te geven aan verschillende aparte opstellingen:
– Virtuele schietstand
– Game development set up
– Initiaties dronevliegen, droneraces
– Rondleidingen aan boord van marineschepen
– Concerten en DJ sets
– Wedstrijden gevechtszwemmen door/voor de bezoekers
– Zelf een drone bouwen en een wedstrijdparcours volgen

BEDRIJVEN

Dit kunnen we beter voorstellen met een fotocollage:

Techniciteit bij de Koninklijke Marine Nederland met o.a. 3D-printers
Even poseren voor de ABC-motor 20EV23 die perfect kan worden geïnstalleerd in een fregat. ABC-Engines is in Gent gevestigd en blijkt de enige scheepsmotorenfabrikant te zijn – tot wel 700 km rondom – die deze milieuvriendelijke motoren produceert.
Een sportieve minister kijkt erg geïnteresseerd
Satelietverbindingen
Deze superkleine drone van Thales-groep kan ingezet worden voor WIFI-spionnage… Zij werken samen met Defensie in allerlei projecten.www.senhive.com
Een wedstrijddrone om te proberen…
Hij is 93 jaar en diende 70 jaar geleden op het schip Gerlache. Kreeg een attentie uit de handen van Admiraal Jan De Beurme.