– 03/10/2022 – kaartje hierboven bron © ELIA –
Voor de Belgische kust zal tegen 2026 het Prinses Elisabeth Eiland worden gebouwd. Dat moet een energie-eiland worden om ons land op termijn te voorzien van elektriciteit die wordt opgewekt door de vele windmolens in de Noordzee.
Het eiland komt op 45 kilometer voor onze kust in de Prinses Elisabeth Zone die zich uitstrekt van de Noorhinder tot Fairybank. Het eiland zal 5 hectare groot worden en komt middenin de Prinses Elisabeth Zone.
De reeds geïnstalleerde windmolens in diverse parken langs de Belgisch-Nederlandse grens in de Noordzee hebben een vermogen van 2,3 GW. De nieuwe Prinses Elisabeth is voorzien voor drie parken met een vermogen van 3,5 GW. Ze beslaan een oppervlakte van 285 Km².
Het is in deze zone dat een eiland zal worden gebouwd en Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, denkt na het bekomen van de nodige vergunningen en aanbestedingen te kunnen beginnen bouwen in 2024. Als het eiland klaar is in 2026 – met een eigen haventje en helikopterlandingsplaats – zal men de nodige infrastructuur aanleggen zodat het geheel in 2030 klaar is.
Het energie-eiland zal de stroom bundelen van de windmolens in de parken. Maar ook zal het een hub worden voor elektriciteitsverdeling. Toekomstige en huidige onderzeese hoogspanningslijnen zullen hier samen komen zodat het het een knooppunt wordt voor offshore windenergie. Zo zal Vlaanderen/België via de zee verbonden zijn met andere offshore-windparken en aldus zowel elektriciteit afnemen als wegsturen.
Kostprijs: geraamd op 450 miljoen Euro voor het eiland alleen, en 2 miljard Euro voor de ganse infrastructuur van interconnectoren en kableringen.
Het kunstmatige eiland wordt een wereldprimeur en zou tegen 2040 de productie moeten optrekken naar 8 GW, waarbij de bestaande parken moeten worden gemoderniseerd met krachtiger exemplaren.
Om de planning te laten kloppen moeten ook de windmolens in de Zone nog gebouwd worden en tijdig operationeel zijn. Het eiland zal worden aangesloten aan de grote landlijnen Ventilus en Boucle du Hainaut. De Vlaamse regering zal dan ook snel de knoop moeten doorhakken over het definitieve traject van Ventilus en of de lijn boven- of ondergronds zal komen te liggen.
Elia heeft ook aandacht voor de natuur: “Het energie-eiland is een kunstmatig eiland waarop vooral hoogspanningsapparatuur zal staan. Bij de ontwikkeling van dit eiland heeft Elia bijzondere aandacht voor de mitigatie van mogelijke negatieve impact op het marien milieu en in het bijzonder op het nabijgelegen Natura 2000 gebied. Elia gaat samen met experten op zoek naar mogelijkheden om rond en op het eiland nieuwe habitats te creëren, dit noemen wij Nature Inclusive Design-oplossingen om het ontwerp van het energie-eiland te optimaliseren.”