– Europees Parlement 24/03/2022 –
• Regeling voor afschaffing van de roamingtoeslag zou aflopen op 30 juni 2022.
• Dezelfde kosten, kwaliteit en snelheid in het buitenland en in eigen land.
• De Commissie zal het probleem van de toeslagen voor gesprekken binnen de EU opnieuw bekijken.
De EU zal de “Roam Like At Home”-regeling met nog eens tien jaar verlengen, volgens plannen die donderdag door het Parlement zijn aangenomen.
De wetgeving, die een vervolg is op de afschaffing van de roamingtoeslagen in 2017 en waarover het Parlement en de Raad in december overeenstemming hebben bereikt, houdt in dat consumenten hun mobiele telefoon kunnen blijven gebruiken wanneer zij in de EU naar het buitenland reizen, zonder extra kosten bovenop wat zij thuis al betalen.Bovendien zullen zij in het buitenland van dezelfde kwaliteit en snelheid van mobiele verbinding kunnen genieten als in eigen land. Roamingaanbieders zullen verplicht worden dezelfde roamingkwaliteit aan te bieden als in eigen land, indien dezelfde voorwaarden beschikbaar zijn op het netwerk van het bezoekende land. Tijdens de onderhandelingen met de Raad hebben de leden van het Europees Parlement ervoor gezorgd dat in de nieuwe regels een bepaling wordt opgenomen die praktijken verbiedt die de kwaliteit van roamingdiensten verminderen (bv. door de verbinding om te schakelen van 4G naar 3G).
Gratis toegang tot de hulpdiensten
Reizigers en personen met een handicap zullen zonder extra kosten toegang krijgen tot noodhulpdiensten – per oproep of per sms, met inbegrip van het doorgeven van locatiegegevens van de beller. De operatoren zullen ook informatie moeten verstrekken over het Europese noodnummer 112.
Oproep tot afschaffing van toeslagen voor gesprekken binnen de EU
Tijdens gesprekken met de ministers van de lidstaten hebben Europarlementariërs erop aangedrongen een einde te maken aan de toeslagen voor gesprekken binnen de EU (bv. van België naar Italië), omdat het verschil tussen roaminggesprekken en gesprekken binnen de EU niet duidelijk is voor consumenten. De kosten van oproepen binnen de EU zijn momenteel beperkt tot 19 cent per minuut. Nu is bepaald dat de Commissie dit moet onderzoeken en zal nagaan of een verdere verlaging van de plafonds noodzakelijk is.De wholesaletarieven voor roaming – de prijs die operatoren elkaar aanrekenen wanneer hun klanten andere netwerken gebruiken – zullen vanaf 2022 worden beperkt tot 2 euro per gigabyte en zullen geleidelijk dalen tot 1 euro in 2027. Als consumenten bij roaming hun contractuele limieten overschrijden, mogen de extra kosten niet hoger zijn dan de wholesaleprijsplafonds voor roaming.
Citaten
Geert Bourgeois, Europees parlementslid en delegatieleider voor N-VA is tevreden met de verlenging van de roamingregels en steunt deze nieuwe verordening voluit. “Het afschaffen van de roamingtarieven in de EU sinds 2017 is een voorbeeld van hoe de EU een meerwaarde kan betekenen voor haar burgers en een tastbaar voordeel van onze Europese interne markt. De nieuwe verordening is bovendien niet louter een verlenging, maar zal ook de roamingkwaliteit en de transparantie voor de EU-consument verhogen”. Tom Vandenkendelaere, Europees Parlementslid voor CD&V, stelt: “De eerste zon doet ons allen wegdromen van zomerse vakantie. Voor zij die naar het buitenland trekken, is roamingvrij gsm’en op erg korte tijd bijna een evidentie geworden. Dat houden we graag zo, vandaar dat ik resoluut voor de verlenging stem.”
Volgende stappen
De wet, die met 581 stemmen voor en 2 stemmen tegen, bij 5 onthoudingen, is aangenomen, moet nu formeel door de Raad worden bekrachtigd om in werking te treden.
Achtergrond
Bij de roamingverordening is de regel “Roam-Like-At-Home” ingevoerd, op grond waarvan met ingang van 15 juni 2017 een eind moet worden gemaakt aan de retailroamingtoeslagen in de EU. De verordening is momenteel van kracht tot 30 juni 2022. Vijf jaar na de vaststelling van de verordening in 2015 heeft de Commissie de regeling opnieuw bekeken om de effecten ervan te beoordelen en na te gaan of de regeling moet worden verlengd, zoals uiteengezet in haar effectbeoordeling.