– WOENSDAG 18 MEI 2022 OM 18U14 – SCHELDE REDE VAN ANTWERPEN –

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Belgische Marine wordt er in Antwerpen een Vlootparade georganiseert.

Onder het motto “STUURBOORD 10 – STUUR 2030” wordt de vlootparade aangevuld met een innovatief Marinedorp dat op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022 toegankelijk is voor het grote publiek.

Zeilschip Zenobe Gramme vaart voor Fregat Leopold I in Antwerpen

Aan het begin van de parade worden 21 saluutschoten afgevuurd. Dit is een internationale traditie en België is één van de landen die deze traditie in ere houdt. De 21 saluutschoten zijn nu ter ere van de aanwezigheid van Koning Filip tijdens deze vlootparade.

De oorsprong van deze traditie datgeert al vanuit de 14e eeuw. Militaire schepen vuurden hun kannonnen af zeven maal buiten de gevaarlijke zone om aan te tonen dat ze de haven wilden binnenvaren en dat zij geen vijandelijke bedoelingen hadden. Geleidelijk aan werd dit een traditie bij het binnen varen. De kanonnen aan wal konden vlugger schieten en het werd drie kanonschoten afvuren tegenover één aan boord. Zo is de traditie ontstaan dat bij het binnenvaren de walkanonnen drie maal zeven keer werden afgevuurd wat op 21 schoten kwam.

Brug van een Mijnenjager

Negen schepen en een helikopter nemen deel aan de Vlootparade die onder leiding staat van een vlootleider LDV Lucie Van Nieuwenhuyse, aan boord van het fregat Leopold I:

-Fregatten:
BNS LEOPOLD I
HNLMS VAN AMSTEL

-Patrouillevaartuig:
BNS POLLUX

-Torpedowerkschip:
HNLMS MERCUUR

Torpedowerkschip Mercuur

-Mijnenjagers:
BNS NARCIS
HNLMS VLAARDINGEN
BNS LOBELIA
HNLMS WILLEMSTAD

-Zeiltrainingsschip
BNS ZENOBE GRAMME

-Gevechtshelikopter NFH -90

Fregat Leopold I

VLOOTDAGEN 20-21-22 MEI 2022

Aan de Scheldekaaien worden vlootdagen georganiseerd in de vorm van een Marinedorp dat zal worden opgesteld tussen het Loodswezengebouw en het Noorderterras. Het publiek is er welkom op vermelde dagen en ook bestaat de mogelijkheid op marineschepen te bezoeken..

Marineschepen bezoek kan mits enkele restricties: kinderen moeten minstens 1.20 m groot zijn en er worden ook geen zakken, trollies of voedsel toegelaten. De uurroosters voor de scheepsbezoeken zijn:
-vrijdag 20 mei 2022 – van 14 tot 18 uur
-zaterdag 21 mei 2022 – van 10 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur
-zondag 22 mei 2022 – van 10 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur

De schepen zullen Antwerpen terug verlaten tussen zondag 12 uur en maandag 9 uur.

op de brug van het torpedowerkschip Mercuur

Het Maritiemdorp is vrij de bezoeken op (zonder restricties):
-vrijdag 20 mei 2022 – van 14 tot 18 uur
-zaterdag 21 mei 2022 – van 10 tot 18 uur
-zondag 22 mei 2022 – van 10 tot 17 uur

Informatie en Animatie in het Marinedorp
Grote tent Marinedorp

Zowel militaire als burger verenigingen zullen hier vertegenwoordigd zijn. Er is animatie en informatie voorzien voor iedereen.

De Marine is een prominente spelen in de vrijwaring van de vrije handel vanuit en naar ons land. Samen met de Kustwacht oefenen ze voor de Belgische Kust allerhande controles en observaties uit aan boord van de kuastpatrouillevaartuigen Castor en Pollux. 365 dagen per jaar worden er springtuigen geruimd met de mijnenbestrijdingsvloot. De fregatten garanderen de veilige transit voor handelsschepen doorheen bepaalde risicovolle passages.

Patrouillevaartuig Pollux

FOTOREPORTAGE van de Vlootparade

foto’s © Georges Janssens