– 06 juni 2022 –

MEER DAN 80 JAAR GELEDEN.

In 2020 was het 80 jaar geleden dat het één van de vier binnenschepen die 1200 Belgische krijgsgevangenen vervoerden naar Duitsland, op een mijn liep in het Hollands Diep nabij Willemstad. Het was de Rhenus 127 dat op 30 mei 1940 na in twee te zijn gebroken op heel korte tijd zond. Er kwamen 167 opvarende om het leven waarvan 158 van hen in Willemstad zijn begraven.

De overlevenden woden in de omgeving liefdevol opgevangen en verpleegd maar worden later toch nog als krijgsgevanene afgevoerd. Tientallen militairen zijn nooit teruggevonden.

Naast de slachtoffers van de scheepsramp zijn op het ereveld ook nog Belgische militairen bijgezet die tijdens de Tweede Wereldoorlog op andere plaatsen in Nederland om het leven kwamen. Naast alle namen die in het monument zijn ingebracht (er zijn 12 onbekenden bij) getuigd een kleine steen met namen de aanwezigheid van de andere militairen.

JAARLIJKSE HERDENKING.

Het Koninklijk Verbond van Vaderlandsminnende Kringen van Antwerpen (K.V.V.K.), organiseerde voor de leden en sympathisanten de herdenkingsplechtigheid in Willemstad. Omdat ook de Vaderlandse Vereniging Groot-Kortenaken eenzelfde doel had werd besloten de plechtigheid samen te doen.

Heel wat vaandrigs van verschillende verenigingen waren aanwezig. Na enkele toespraken werden bloemen en kransen neergelegd namens de verenigingen, maar ook van individuelen. Er waren ook enkele familieleden van de overleden militairen aanwezig.

De weergoden hielden het even droog en het werd even heel stil bij de hymnes Lastpost, het Nederlands en Belgische Volkslied, dit laatste meegezongen door de aanwezigen.

OORLOGSGRAVENSTICHTING.

Het Belgische Militaire Ereveld 1940 in Willemstad wordt beheerd ven onderhouden de Oorlogsgravenstichting in Nederland.

Het is een traditie van verenigingen – vooral Belgische Oudstrijdersverenigingen – door een bezoek het gesneuvelden komen gedenken op het het Ereveld in Willemstad.

De nabijheid van een mooie jachthaven en een gezellig stadje trekken heel wat toerisme aan. Kom je er ook wel eens, vergeet dan niet een groet te brengen bij het monument dat aan het havenhoofd is gelegen. Zo vergeten we niet de mensen die zijn gestorven voor onze vrijheid.

Rony Marechal, voorzitter K.V.V.K. en de verantwoordelijke van Oorlogsgravenstichting

D-DAY.

Op 6 juni 2022 worden met de herdenking van D-Day de invasie en de strijd op de stranden van Normandië herdacht. D-Day is de naam van de eerste dag van ‘Operatie Overlord’, die in de vroege morgen van 6 juni 1944 begon met luchtlandingen en een massale amfibische invasie door westerse geallieerden op de Franse kust. Het was het begin van de bevrijding van het door nazi-Duitsland bezette West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

foto’s © Georges Janssens