– Antwerpen 9 juni 2022 –
Eindelijk na 2 jaar kon het Scheldesymposium fysiek terug doorgaan op de mooie locatie van de Zoo in Antwerpen. En dat hier nood aan was bewees de fenomenale opkomst van heel wat geïnteresseerden uit de wijdse regio rond de Schelde: er waren landbouwers, diverse bedrijven in en rond havens, ingenieurs en specialisten uit universiteiten, kortom een zeer divers publiek.
Bij een ontvangst met koffie en croissant, kon men al een kijkje nemen via de interactieve schermen naar het informatiepaneel over de sedimentpilot in de monding van de Westerschelde. Op die wijze kan men eigen data verzamelen met de verschillende apps van de Scheldemonitor.
Het was An De Bie die zorgde voor de algemene presentatie en ze stelde al meteen Patrik Peeters voor die een inkijk gaf in de Living Labs die in de Hedwige-Prosperpolder hadden plaatsgevonden. Naast de interessante voorstelling over deze ontpoldering werd ook problematiek van de bewoners met hun landbouw aangehaald.
De toehoorders werden dan verdeeld over drie rondes met een break-outsessies. Het algemeen tema was toegespits om onderzoek en monitoring. Zo had men de keuze om drie van de vier sessies te volgen:
- Effecten van klimaatverandering op de Scheldenatuur
- Resultaten van 25 jaar OMES-monitoring (Onderzoeksprogramma Milieu-Effecten Sigmaplan)
- Nieuwe evalutatiemethodiek T2021
- Beslisondersteunendsysteem (BOS) Kanaal Gent-Terneuzen
Na de aangeboden lunch konden de deelnemers ook nog een fietsexcursie maken naar de Scheldekaaien, een organisatie van de Vlaamse Waterweg. De kaaimuren in Antwerpen worden momenteel flink onder handen genomen en de fietstocht kwam langs diverse punten van de werkzaamheden die nog steeds aan gang zijn.
Twee professionele tekenaars maakten een grote tekening van wat er die dag allemaal aan bod kwam: zie foto boven.
fotos © gj