– Op initiatief van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum
– van 6 mei tot 12 juni 2022
– Brouwersvliet 33 – 2000 Antwerpen
– Dirk Boumans & Leon Ost stellen tentoon (foto)
De Cepa tentoonstelling ‘Dirk & Leon’ staat onder het meterschap van Catrien Scheers, Fast Lines Belgium en laureaat van de Maritieme Figuur 2021.
De tentoonstelling is gratis en is open op alle werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur
Beste bezoeker van deze tentoonstelling
Hartelijk welkom !
Al een paar jaren geleden werd met Leon Ost en Dirk Boumans – weliswaar nog in een prematuur stadium – het idee besproken om eens een gezamenlijke tentoonstelling te organiseren: beide kunstenaars en samen goede vrienden zagen dat wel zitten .
Helaas (alweer) Covid zorgde voor twee jaar uitstel … en voor Dirk kwam deze tentoonstelling te laat.
Samen met de echtgenote Rita Van Pelt en zonen van Dirk, zijn vrienden, met Leon en onze raad van bestuur werd dit initiatief verder uitgewerkt, wat tot dit prachtig resultaat heeft geleid.
Dank aan Cepa, voor hun milde steun, en het ter beschikking stellen van deze mooie ruimte.
Beide kunstenaars dragen en droegen het maritiem erfgoed diep in hun hart: ze werden er door geïnspireerd en gaven het nieuw leven op hun eigen bijzondere manier.
Het lichtschip “Westhinder III“ behoorde tot één van hun favoriete modellen, zoals u kan zien op deze tentoonstelling. Dit schip behoort thans – samen met de unieke mijnenveger Oudenaarde – tot het patrimonium van de stichting MPM, waar onze vereniging nauw mee verbonden is.
Het is dan ook -met dank aan de kunstenaars en hun familie – met de gepaste fierheid dat “ de vrienden van het nationaal scheepvaartmuseum “ via deze tentoonstelling de schoonheid en ook de artistieke kracht van het maritiem erfgoed kunnen tonen.
Sommige werken werden door de kunstenaars voor veiling ter beschikking gesteld op het einde van deze tentoonstelling op 13 juni 2022 door veilingmeester Peter Bernaerts: noteer deze datum in de palm van uw hand: het wordt een niet te missen event !
De opbrengst komt ten goede aan de MPM stichting.
Naast onze gastheer Cepa, nogmaals dank aan de families Ost en Boumans, hun vrienden, Jaak en Jan van VNSM, en Catrien Scheers die het meterschap over deze tentoonstelling heeft willen aanvaarden.
Guy HUYGHE
Voorzitter Vzw “de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum“
_______________________________________________________________________________________
DIRK BOUMANS
Geboren 20 april 1942 – overleden 15 maart 2021
Atelier: Generaal Belliardstraat 11, 2000 Antwerpen
www.dirkboumans.be
Dirk Boumans volgde vanaf zijn 14 jaar teken-, schilder- en zeefdruklessen in dagonderwijs aan het Hoger Instituut Sint-Lucas te Brussel. Hij volgde ook dag- en avondlessen aan de Koninklijke Academie te Antwerpen. Hier bekwaamde hij zich in de beeldhouwkunst (boetseren naar levend model, steenkappen en houtbewerking).
In 1963 werd hij toegelaten tot de Werkplaats Beeldhouwen aan het Hoger Instituut van Schone Kunsten te Antwerpen waar hij afstudeerde als Laureaat in de Beeldhouwkunst in 1968. Hij deelde het atelier met Jacob Querido, waarmee hij heel zijn leven bevriend is gebleven en met Stef Steenhoudt, die echter overleed in 1973.
Tussen 1964 en 1968 nam hij als student aan de Academie deel aan groepstentoonstellingen in Antwerpen, Parijs en Amsterdam. In 1964 was er de groepstentoonstelling “Beelden in de Ruimte” in Brasschaat, en in 1965 bij Campo in Antwerpen. Tussen 1970 en 1975 werkte hij samen met zijn studiegenoot en vriend Jacob Querido voor opdrachten in Nederland. Zij maakten een beeld met gong voor de Querido-stichting te Amsterdam en het beeld “Spelende kinderen” voor Hendrik-Ido-Ambacht.
Tijdens zijn verblijf in Kalmthout exposeerde hij in 1977 in de Kiekenhoeve te Essen met ingekleurde tekeningen in noteninkt van karren uit het Karrenmuseum, oude hoeves uit de omgeving en de eerste houten vissersschepen in aanbouw en achtergelaten wrakken. Hiervoor ondernam hij met zijn echtgenote enkele reizen naar Bretagne tijdens hun vakantie.
Hierna volgden verscheidene solotentoonstellingen in Sorrento, Italië, Kruibeke, Antwerpen, Melsele en groepstentoonstellingen in Antwerpen, Brussel, Boom, Kapelle-op-den-Bos, Lille-Kempen.
Vanaf 1980 woonde hij met zijn gezin in Antwerpen, na de aankoop van een huis met atelier. Hij wijdde zich tot aan zijn overlijden aan het restaureren van het grote woonhuis met achterbouw in de Generaal Belliardstraat 11-13 te Antwerpen, waarbij hijzelf de schilderwerken uitvoerde, met veel aandacht voor juiste kleurkeuze. Hij creëerde kleine en grote houten meubels, zoals een bureau, een Afrikaans lepelstoeltje, allerlei tafels, wandmeubels….
Hij werkte samen met de vuursmid Carl Muylle. Onder zijn deskundige leiding werd niet alleen de uitvoering van het ontwerp van de glazen koepel tot een prachtig geheel gesmeed, maar ook alle overige glaspartijen in de achtergevel van het woonhuis en de orangerie.
Nog in 1980 nam hij deel aan de maritieme schildersprijskamp van de “Vereniging van Staatsrivierloodsen” en won de eerste prijs. Dit gaf hem een sterke duw voorwaarts en vanaf dan specialiseerde hij zich in maritieme voorstellingen.
In de nasleep volgden er vele tentoonstellingen, onder meer in het Singer Museum te Laren, Nederland samen met zijn goede vriend en kunstenaar Guy Maclot, en in de sleepspits “Lauranda” – Kunstenaars over de Haven.
Hij zond werken in voor deelnames aan maritieme wedstrijden, waar hij telkens een prijs of een eervolle vermelding behaalde.
Zijn beeldhouwwerken, gestructureerde houten objecten, duidde hij als ‘organisch abstract’, in deze werken is duidelijk de evolutie te zien van beeld naar schilderij. Hij maakte ook gebruik van marmer, waarbij hij verschillende materialen door elkaar gebruikte. Voor zichzelf maakte hij een aantal abstracte werken in zink, die nooit tentoongesteld zijn. Hij besteedde ook altijd veel aandacht aan de sokkels van zijn sculpturen, geïnspireerd door Constantin Brancusi, de Roemeense beeldhouwer die hij sterk bewonderde.
In 2001 volgde de tentoonstelling “Vier Antwerpse marineschilders” in het Havenhuis te Antwerpen.
Daarna, in 2004 kwam “Drie Antwerpse Marineschilders in confrontatie met de zeilvaart” met Gaston Callens en Leon Ost in de zaal van “SD-Worx”, Antwerpen. Deze laatste tentoonstelling verhuisde in 2005 naar het Havenmuseum van Rotterdam.
In 2006 nam hij deel aan de tentoonstelling “De Handen van de wereld” in Antwerpen, waarbij 14 kunstenaars hun visie gaven op haven en scheepvaart.
In 2010 en 2015 volgden er tentoonstellingen in Sint-Pieters-Kapelle en Brussel.
Zijn werken werden aangekocht door het Museum MAS en het Museum voor Rijn- en Binnenvaart en privéverzamelaars in België, Nederland, Italië, Frankrijk, Texas.
_______________________________________________________________________________________
LEON OST
Geboren: 9 juni 1939 te Antwerpen
Adres en atelier: Stadionstraat 25, 2020 Antwerpen
Tel. +32 3 216 07 23 – GSM. +32 498 066 568.
leon.ost@telenet.be
www.ostleon.be
Studies:
- Tekenkunst aan de Kon. Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
- Schilderkunst, vrije grafiek en kunstambachten (Restauratie) aan de Stedelijke Academie van Wilrijk.
Onderscheidingen:
- 1980,1984,1988 selectie maritieme schilderswedstrijden van de Staatsrivierloodsen.
- 1981, 1984, 1988 selectie internationale prijs Eug. Van Marcke voor marineschilderen.
- 1999, laureaat, 1ste prijs n.a.v. Antoon Van Dijckjaar UNIZO (werk eigendom van stad Antwerpen-Wilrijk).
Museum:
- Werken opgenomen in de permanente collectie van het Nat. Scheepvaart – M.A.S.
- Baasrode Scheepvaartmuseum.
- Werk in districtshuizen Merksem en Wilrijk
- Brabo Dokloodsen.
- Zestal werken bij de Stedelijke Sleepdienst van het Havenbedrijf.
- Een werk opgenomen in de collectie van het Nat. Maritiem Museum van Shangaï (China).
Tentoonstellingen:
- 1980: Doel n.a.v. Scheldewijding
- 1981: Baasrode n.a.v. opening van het Scheepvaartmuseum.
- 1986: Antwerpen, groepstentoonstelling Nat. Scheepvaartmuseum in de sleepspits “Lauranda” Kunstenaars over de Haven.
- 1987: Antwerpen Marmeren zaal van de Zoo n.a.v. de Helios Kopcke race.
- 1992: Antwerpen-Wilrijk Cultureel Centrum “De Kern” n.a.v. Beeld- en Woordkunstenaars.
- 1993: Antwerpen groepstentoonstelling Hangar 26/27 n.a.v. Eurosail.
- 1995: Antwerpen-Borgerhout Districtshuis.
- 1997: Antwerpen, Nationaal Scheepvaartmuseum.
- 2000: Antwerpen-Borgerhout Districtshuis.
- 2001: Antwerpen groepstentoonstellinh in het Havenhuis n.a.v. Eurosail 2001.
- 2002: Antwerpen SD Worx.
- 2004: Antwerpen SD Worx “Marineschilders in confrontatie met de zeilvaart”.
- 2004: Antwerpen-Lillo n.a.v. Sail 2004.
- 2005: Rotterdam (Ned.) groepstentoonstelling in het Maritiem Simulatiecentrum en het Havenmuseum van Rotterdam.
- 2006: Antwerpen de Kamer van Koophandel.
- 2009: Ontwerp etsen Geitenstoet Wilrijk.
- 2015: Wilrijk – Kunst op het Neerland, uitgave van postzegel 1250 jaar Wilrijk.
Beroepsbezigheden:
- Slepersloods bij de Stedelijke Sleepdienst van de stad Antwerpen.
- Van 1993 tot 1999 restaurateur van schilderijen van de historische musea van Antwerpen.
_______________________________________________________________________________________